Tuesday, 1 November 2011

PERKHEMAHAN KAUNSELING PELATIH UPSI (PERKAP)

Salam ukhwah, salam 1 Malaysia, 1 catalyst dan selamat sejahtera kepada semua pembaca-pembaca blog aku...


     Apa khabr semua???shat...aku harap anda-anda semua di luar sana sihat sahaja hendaknya...amin...untuk post kali ni..sekali lagi aku nak cerita tentang program yang aku sertai pada minggu lepas di Sg. Siput...nama program tu program PERKAP singkatan kepada Perkhemahan Kaunseling Pelatih UPSI. Kiranya semua tu disertai oleh budak-budak kaunseling jugak la...


      Program tu dijalankan selama tiga hari iaitu daripada hari jumaat sampailah hari ahad. Semua peserta terdiri daripada pelajar-pelajar bimbingan dan kaunseling dari semester satu hinggalah semester lima. Kiranya melalui program tu, jalinan ukhwah antara kami bertambah erat dan aku sendiri sudah dapat mengenali junior-junior aku yang selama ni aku langsung tak kenal. Memang benefit banyak la kat aku bila aku join program ni..
    Kalau nk diceritakan, memang aku happening sangat bila join program ni..sampai-sampai je sana, kitorang rehat jap sampai pukul 3 petang...program mula lebih kurang dalam pukul tiga..selepas tu kami teruskan dengan jungle tracking sambil menutup mata. Untuk aktiviti ini, tidak mengambil masa yang lama..hanya lebih kurang dalam satu jam la...lepas je program jungle tracking tu, kami teruskan dengan river confident..mula-mula memang agak kalut dan berdebar gak tapi akhirnya aktiviti ni memang best. Dalam aktiviti ni, ia mengajar kami cara-cara untuk menyelamatkan diri apabila terjatuh ke dalam air dengan mengapungkan badan....tapi masa ti kami menggunakan jakat keselamatan untuk aktiviti ni..sekali buat terus nak buat...memang tak jemu la...
      Malamnya pula ada aktiviti LDK yang diketuai oleh fasi daripada semester lapan. Banyak juga aktiviti yang dilakukan..best memang best...ni antara gambar ketika LDK dibuat...


     Malam tu kami ada aktiviti night walk..dalam pukul 11 malam gak la aktiviti ni dilakukan...takut gak masa tu...kami dibahagikan kepada enam kumpulan dan satu kumpulan ada lima orang..ada tiga checkpoint..checkpoint pertama kami dikehendaki untuk buat jungle tracking dengan menggunakan dua batang lilin...untuk checkpoint kedua pula...kami sekali lagi dikehendaki berjalan malam tanpa menggunakan lilin dan hanya mengikut arahan sahaja..memang takut la masa tu..untuk checkpoint ketiga lebih mencabar di mana kami dikehendaki untuk berjalan seorang diri di dalam gelap tanpa menggunakan apa-apa peralatan...walaupun takut memang kami kene beranikan diri pada waktu tu..akhirnya alhamdulillah..kami sampai juga ke destinasi...aktiviti tamat pada jam tiga pagi...

Sabtu
   Pada hari sabtu tu, pagi-pagi lagi kami bangun dan aktiviti bermula pada jam 9 pagi. Aktiviti dimulakan dengan river tracking di mana kami dikehendaki untuk menyusuri sungai di sepanjang perjalanan kami ke destinasi. Kami dikehendaki berjalan di dalam air sehingga sampai ke tempat yang ditetapkan. Memang sakit juga masa tu kerana kami dikehendaki berjalan di dalam air yang mempunyai batu-batu yang banyak di dalam sungai tersebut. Selepas aktiviti itu dilaksanakan, kami teruskan dengan aktiviti survival di mana kami dikehendaki untuk memasak dengan menggunakan ranting kayu dan daun kering untuk menghidupkan api. Bnayk juga yang kami pelajari daripada aktiviti ini..belajar untuk memaham kesusahan orang lain. Selesai sahaja, kami teruskan pula dengan aktiviti jungle tracking di mana kami dikehendaki untuk berjalan sejauh lima kilometer untuk aktiviti ini..sambil berjalan, kami diminta untuk makan satu jenis herba di dalam hutan tersebut...kami diminta untuk makan daun peria yang memang pahit sangat-sangat sampaikan aku sendiri pun rasa nak termuntah bila makan daun tersebut..walaupun memenatkan ia tetap menyeronokkan bagi aku...
       Malam pula, kami tiada aktiviti outdoor lagi dan kami teruskan dengan LDK biasa bersama fasilitator daripada semester lapan.

Ahad
     Pada hari ahad, tiada aktiviti outdoor yang dijalankan kerana kami meneruskan dengan aktiviti LDK yang dibuat di dewan kem tersebut. Selepas itu, aktiviti diteruskan dengan majlis penutup untuk program PERKAP ini...

    Alhamdulillah..akhirnya dapat juga aku merasai pengalaman yang sebegini sepanjang aku berada di UPSI. Banyak pengalaman yang aku dapat daripada semua aktviti yang dijalankan ini. Walaupun memenatkan tetap seronok..ukhwah dan jalinan antara aku dan junior-junior juga semakin erat. Aku dapat mengenali kebanyakan junior kaunseling daripada semester satu hingaalah ke semester tiga.
      Ni antara gambar-gambar yang diambil semasa program ini berlangsung...













    Ok...setakat ni sampai di sini saja post aku untuk kali ni..insya-Allah,,aku akan post lebih banyak lagi pengisian-pengisian untuk dikongsi bersama pembaca-pembaca semua..take care..see you soon....assalamualaikum w.b.t....

Maaf andai ada tersilap kata yang menyentuh hati, perasaan atau jiwa anda-anda semua..peace ni war...

1 comment: